Lifestyle

Przepis na blok czekoladowy.

Blok czekoladowy zaczęłam robić kiedy poznałam Bartka. Powiedział, że to jego ulubione ciasto, więc postanowiłam, że mój blok czekoladowy będzie najlepszym jaki kiedykolwiek zje. Gościom zawsze smakuje i zawsze biorą dokładkę, więc czas na przepis 🙂 

BLOK CZEKOLADOWY – przepis

Składniki:

250 g masła (koniecznie masło, z margaryny wychodzi słaby)
Pół szklanki cukru
Pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
250 g mleka w proszku
250 g herbatników

Inne dodatki według uznania: wafle, orzechy, migdały itd.

Wykonanie:

1. Do garnka wrzuć masło, cukier, mleko i kakao. Podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Nie doprowadź do wrzenia. Cięgle mieszaj najlepiej rózgą kuchenną. 

2. Gdy masło się rozpuści przestań podgrzewać. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj. Następnie wrzuć pokruszone herbatniki i dodatki. Wymieszaj łyżką.

3. Przełóż do keksówki/podłużnej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Umieść w lodówce i czekaj aż stwardnieje – najlepiej zostaw na całą noc.

4. Blok czekoladowy pokrój według uznania i gotowe. Smacznego!

PS Do całości można dodać rodzynki. Jednak za każdym razem, jak je dodawałam, to blok  czekoladowy nie chciał stwardnieć. Najprawdopodobniej potrzeba wtedy więcej mleka w proszku, ale po kilku niepowodzeniach już tego nie sprawdzałam. 

Jakie jest Twoje ulubione ciasto?

Polub nas na Facebooku

Obserwuj nas na Instagramie

Zaprojektuj z nami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *